Ha valaha pékséget nyitok, ez az óriás sajtos pogácsa biztosan az állandó kínálat része lesz.
De addig is… megosztom veletek a receptjét, mert ez tényleg túl jó ahhoz, hogy csak én élvezhessem!
Ez a pogácsa:
- puha, mint egy paplan,
- szaftos, ízes,
- és még másnap is tökéletes!
Nincs benne semmi trükk, csak valódi alapanyagok, kovász és idő. A tészta összeállítása egyszerű, a végeredmény viszont igazi csoda – köszönhetően a kovásznak, ami teszi a dolgát szépen, lassan.
Ez nem egy száraz, fojtós pogi – hanem az a fajta, amit újra és újra el szeretnél majd készíteni.
Tippek a tökéletes pogihoz
- Liszt: a finomliszt és kenyérliszt keveréke a legjobb.
- Kovász: a kovászt a csúcspontja elején használd, hogy biztosan ne legyen savanykás íze a poginak.
- Tésztavastagság: ha vastag pogit szeretnél, nyújtsd vastagra – ez nem fog akkorát nőni sütés során, mint egy kenyér.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 175 g aktív kovász
- 100 g tejföl
- 1 db egész tojás + 1 db tojássárga
- 25 g zsír
- 70 g vaj
- 15 g cukor
- 20–22 g só
- 135–140 g tej
- 100 g reszelt sajt
Hajtogatáshoz:
- 100 g puha vaj
Szaggatáshoz:
- 1 db egész tojás
- 200 g reszelt sajt
Elkészítés lépésről lépésre
- Kovász előkészítése: Amikor eléri a csúcspontját, egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, elkeverjük.
- Alap tészta: Mehet bele a tojás, a tejföl, a zsír, elkeverjük, ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, sajtot és dagasztani kezdjük.
- Vaj hozzáadása: Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg sima, hólyagos felületű tésztát kapunk.
- Kelesztés: Letakarjuk frissentartó fóliával, és 24–25 fokon kb. 4,5–5 órát kelesztjük, amíg kb. 1,5-szeres növekedést nem mutat a tészta.
- Hajtogatás: Kinyújtjuk 2 cm vastagságra, és megkenjük a felületét 100 g puha vajjal, feltekerjük (mint egy bejglit). Ezután félbehajtjuk, kicsit meglapogatjuk, hogy téglalap alakot kapjunk.
- Hűtés: Alaposan becsomagoljuk frissentartó fóliába és legalább 8–10, de akár 18 órára is mehet a hűtőbe.
- Nyújtás, formázás: Hűtőből kivéve 30–40 percig hagyjuk temperálódni, majd enyhén lisztezett felületen 2–2,5 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással, kockásra bevágjuk, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
- Szaggatás: Én egy bögrével szaggattam őket ilyen nagyra, de lehet nagyobb méretű pogácsaszaggatót is használni.
- Második kelesztés: Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, helyet hagyva egymás közt. Ismét letakarjuk őket és újabb 3–3,5 órát kelesztjük. A megkelt pogácsák tele vannak levegővel, felhő puhák.
- Sütés: 180 fokon, alsó-felső sütésen 35–40 perc alatt készre sütjük.
Sütés előtt megkelt állapotban, akár le is fagyaszthatod a pogikat, majd ha enni szeretnéd csak tedd be a sütőbe. Ilyenkor 2-3 perccel hosszabb sütési időre számíthatsz.
Ha megsütöd, mutasd meg milyen lett!
Oszd meg róla a képet Instagramon, és jelölj meg: @szabinajanosi
Használd a #mekkelekprojekt hashtaget, hadd lássam, mit alkottál!