Óriás sajtos pogácsa – a kedvenc, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!

Ha valaha pékséget nyitok, ez az óriás sajtos pogácsa biztosan az állandó kínálat része lesz.

De addig is… megosztom veletek a receptjét, mert ez tényleg túl jó ahhoz, hogy csak én élvezhessem!

Ez a pogácsa:

  • puha, mint egy paplan,
  • szaftos, ízes,
  • és még másnap is tökéletes!

Nincs benne semmi trükk, csak valódi alapanyagok, kovász és idő. A tészta összeállítása egyszerű, a végeredmény viszont igazi csoda – köszönhetően a kovásznak, ami teszi a dolgát szépen, lassan.

Ez nem egy száraz, fojtós pogi – hanem az a fajta, amit újra és újra el szeretnél majd készíteni.

Tippek a tökéletes pogihoz

  • Liszt: a finomliszt és kenyérliszt keveréke a legjobb.
  • Kovász: a kovászt a csúcspontja elején használd, hogy biztosan ne legyen savanykás íze a poginak. 
  • Tésztavastagság: ha vastag pogit szeretnél, nyújtsd vastagra – ez nem fog akkorát nőni sütés során, mint egy kenyér.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 175 g aktív kovász
  • 100 g tejföl
  • 1 db egész tojás + 1 db tojássárga
  • 25 g zsír
  • 70 g vaj
  • 15 g cukor
  • 20–22 g só
  • 135–140 g tej
  • 100 g reszelt sajt

Hajtogatáshoz:

  • 100 g puha vaj

Szaggatáshoz:

  • 1 db egész tojás
  • 200 g reszelt sajt

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Kovász előkészítése: Amikor eléri a csúcspontját, egy tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, elkeverjük.
  2. Alap tészta: Mehet bele a tojás, a tejföl, a zsír, elkeverjük, ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, sajtot és dagasztani kezdjük.
  3. Vaj hozzáadása: Amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg sima, hólyagos felületű tésztát kapunk.
  4. Kelesztés: Letakarjuk frissentartó fóliával, és 24–25 fokon kb. 4,5–5 órát kelesztjük, amíg kb. 1,5-szeres növekedést nem mutat a tészta.
  5. Hajtogatás: Kinyújtjuk 2 cm vastagságra, és megkenjük a felületét 100 g puha vajjal, feltekerjük (mint egy bejglit). Ezután félbehajtjuk, kicsit meglapogatjuk, hogy téglalap alakot kapjunk. 
  6. Hűtés: Alaposan becsomagoljuk frissentartó fóliába és legalább 8–10, de akár 18 órára is mehet a hűtőbe.
  7. Nyújtás, formázás: Hűtőből kivéve 30–40 percig hagyjuk temperálódni, majd enyhén lisztezett felületen 2–2,5 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással, kockásra bevágjuk, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Szaggatás: Én egy bögrével szaggattam őket ilyen nagyra, de lehet nagyobb méretű pogácsaszaggatót is használni. 
  9. Második kelesztés: Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, helyet hagyva egymás közt. Ismét letakarjuk őket és újabb 3–3,5 órát kelesztjük. A megkelt pogácsák tele vannak levegővel, felhő puhák. 
  10.  Sütés: 180 fokon, alsó-felső sütésen 35–40 perc alatt készre sütjük.

Sütés előtt megkelt állapotban, akár le is fagyaszthatod a pogikat, majd ha enni szeretnéd csak tedd be a sütőbe. Ilyenkor 2-3 perccel hosszabb sütési időre számíthatsz. 

Ha megsütöd, mutasd meg milyen lett! 

Oszd meg róla a képet Instagramon, és jelölj meg: @szabinajanosi

Használd a #mekkelekprojekt hashtaget, hadd lássam, mit alkottál!