Rólam

JÁNOSI SZABINA
Urbánné Jánosi Szabina vagyok, a kovászolás a hobbim, a szenvedélyem és téged is megtanítalak olyan kenyeret sütni, amitől nagyon-nagyon boldog leszel.
Küldetésem, hogy mindenkinek megmutassam a jó minőségű pékáru nem kiváltság, mindenkinek jár és bárki igen kis költség és energiaráfordítással el tudja otthon is készíteni.
EGY ÉV!
Nekem legalább ennyi időbe telt, mire mindent kinyomoztam, kitapasztaltam a kovászolással kapcsolatban és elkezdtem konstans jó kenyereket sütni. Volt sok sikertelen próbálkozásom, landolt több adag kenyér a kukában és sokszor vesztettem el a motivációmat.
Tudjátok csak mi hiányzott ahhoz, hogy már hamarabb jó kenyereket süthessek?
Egy jól kidolgozott, számtalanszor tesztelt, bárki számára reprodukálható módszer. Egy jó tudásanyag, ahol az alapoktól minden részletesen le van írva, be van mutatva, meg van magyarázva és amiben nincsenek kihagyva a leglényegesebb kulcs információk. Mert a “titok” a megértésben van!
Ennyi küszködès után, nem kérdés, hogy megcsináltam ezt a tananyagot! Leírásokkal, képekkel, videókkal, mellé támogató közönséggel, ahol folyamatos segítséget nyújtok. Mert hiszem, hogy mindenki tud kovászolni és minden asztalon lehet házi kovászos kenyér és nem, nem kell, hogy az egész nap rámenjen.
Te próbáltál már kovászos kenyeret sütni? Sikerrel jártál vagy elakadtál valahol?
Történetem:
A kovászolással nagyjából 5 éve találtuk meg egymást és azóta a kapcsolatunk töretlenül virágzik. Bár biomérnök vagyok és sok éve tudtam a kovász létezéséről, működésének mivoltáról, mindaddig nem éreztem késztetést, hogy kipróbáljam, amíg végérvényesen meg nem elégeltem a boltokban kapható kenyerek borzalmas minőségét és azt sem akartam elfogadni, hogy csak az lehet egészséges, ha nem fogyasztunk kenyeret. Hiszen kenyeret évezredek óta esznek az emberek, de csak manapság van ilyen nagy felhajtás körülötte. Elkezdtem hát utána járni a témának.
“Kell lennie egy olyan alternatívának, ami finom és emellett a szervezetünknek sem árt.” Mint már oly sokszor bebizonyosodott, vissza kell nyúlni a hagyományokhoz, így találtam rá a kovászolásra. A kovász a legősibb kelesztőanyag a világon. Nem csak élesztősejtek vannak benne, hanem tejsavbaktériumok is, amelyek a hosszú érlelés alatt olyan folyamatokat indítanak el, aminek köszönhetően a végeredmény egy könnyebben emészthető, magasabb tápértékű és sokkal ízletesebb kenyér.
Rögtön neki is láttam kovászt nevelni és egyre jobban beszippantott a téma. Könyvekből, külföldi kurzusokból és sok-sok sütés, kísérletezés alapján bővítettem a tudásomat. Eleinte én is azt gondoltam, hogy túl bonyolult, rengeteg tényezőre kell figyelni, és nem tudtam, vajon hogyan lehetne ezt beilleszteni egy háziasszony életébe. Teltek a hónapok, és kitisztult a kép. Rájöttem, hogy egyetlen egy fontos dolog van: nagyon jól kell ismerni a kovász működését.
Teljesen mindegy hányszor hajtogatjuk a kenyeret, vagy milyen profi eszközeink vannak, ha nem értjük meg a kovászt, nem tudunk konstans jó eredményt produkálni. Ha viszont megértjük, a kovászolás egyszerű, és bármilyen napirendbe beilleszthető. A tanulási folyamat alatt rájöttem, hogy szeretnék segíteni másoknak is elsajátítani ezt a tudást, szeretném ha minél több asztalra kerülne kovászos pékáru. Így született meg először a workshop, majd a MekKelek Projekt gondolata. Mindkettőt imádom csinálni. Jó veletek személyesen találkozni a workshopokon, az egész folyamatot megmutatni élőben, és együtt kóstolni. A MekKelek Projekt pedig a szívem csücske, hiszen online még több érdeklődőhöz eljuthat a kovászolás művészete. Tarts velem te is, örömmel segítek a te kovász kalandod során.